Κάτω Πεδινά Ζαγόρι

Ήπειρος, Σουδενά ή Κάτω Πεδινά Ζαγόρι

Η Ήπειρος

Bουνοσπαρμένη  αγρίως και βρεγμένη απ’ το Ιόνιο πέλαγος!

Ζαγόρι, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου

Το Ζαγόρι

Ζαγοροχώρια είναι μια γεωγραφική ενότητα με πολλές και ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες.

Ανήκει στο νομό Ιωαννίνων,  περιλαμβάνει 46 χωριά, είναι ο 5ος σε έκταση δήμος στη χώρα και η 2η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή στην Ελλάδα.

Η γεωγραφική του απομόνωση «Πίσω απ΄το Βουνό» , η άγρια  φύση του, έχουν δημιουργήσει ένα εκπληκτικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Το Ζαγόρι, είναι φύση, αρχιτεκτονική, πολιτισμός.

Αγαπημένος προορισμός  των ταξιδιωτών, ελλήνων και ξένων,  που ψάχνουν  μια  άλλη, άγνωστη και ανεξερεύνητη Ελλάδα.

Το Ζαγόρι είναι περπάτημα, άπειρες διαδρομές όλων των δυσκολιών, υπαίθριες δραστηριότητες, rafting στο ποτάμι, canyoning στο φαράγγι, ανάβαση μέχρι τις αλπικές λίμνες, ποδήλατο στα δάση, αργαλειοί και felt, παμπάλαια μοναστήρια και εκκλησάκια, μοναδικά έργα τέχνης τα ζαγορίσια γιοφύρια, αλλά και τα πιο αγνά και καλοφτιαγμένα τσίπουρα, τα ντόπια προϊόντα, η ηπειρώτικη κουζίνα, το άκουσμα της μουσικής  της Ηπείρου.

Και είναι τόσα άλλα ακόμα, που συνθέτουν την εμπειρία της Ζαγορίσιας ζωής. Τα ενδημικά λουλούδια και βότανα, τα άγρια μανιτάρια, τα φρούτα του δάσους, η αρκούδα και ο λύκος, οι αετοί, τα πρόβατα και οι αγελάδες στον κάμπο, και βέβαια οι άνθρωποι της περιοχής, και τα πέτρινα χωριά τους.

Το Ζαγόρι είναι ένας τόπος αλλού, ένας κόσμος «Πίσω απ΄το βουνό»

Τα Κάτω Πεδινά (Σουδενά)

Ιδανικό ως βάση για εξορμήσεις στο Ζαγόρι, τα Κάτω Πεδινά (Σουδενά), είναι ένα μοναδικό χωριό που λατρεύουμε! Βρίσκεται στο κέντρο του Ζαγορίου, ανάμεσα στο Μονοδένδρι και το Πάπιγκο, έχει πολύ καλή πρόσβαση και είναι μόλις 35 λεπτά από τα Γιάννενα.
Έχει κατοίκους 25, αγελάδες και πρόβατα περισσότερα!
Ένα από τα πιο παλιά χωριά που σχηματίστηκαν στην περιοχή, έζησε τα προνόμια που πρόσφερε ο Αλή Πασάς στο Ζαγόρι. Το 1913 απελευθερώθηκε μαζί με τα Ιωάννινα. Εντωμεταξύ, οι «Κατ Σδενιώτες» αποχαιρέτησαν πολλούς συγχωριανούς τους που μετοίκησαν στην Ευρώπη, και ειδικά στις παραδουνάβιες περιοχές , στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική,
Αυτοί, προίκισαν το χωριό με κάποια από τα μεγαλύτερα σπίτια του Ζαγορίου και με κουλτούρες , που ίχνη τους συναντάς ακόμη.
Τα επόμενα χρόνια, πολλοί άνθρωποι του το άφησαν, και κατέβηκαν στις πόλεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα.
Κάτω Πεδινά. Το οροπέδιο στα 950 μέτρα, που ξαπλώνει μπροστά στο χωριό, συγκράτησε ένα μέρος της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας, και έτσι σήμερα απολαμβάνουμε μεταξύ άλλων γάλα, τυρί και την πλήρως χαλαρωτική θέα των προβάτων στον κάμπο.Ωστόσο, το οροπέδιο στα 950 μέτρα, που ξαπλώνει μπροστά στο χωριό, συγκράτησε ένα μέρος της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας, και έτσι σήμερα απολαμβάνουμε μεταξύ άλλων γάλα, τυρί και την πλήρως χαλαρωτική θέα των προβάτων στον κάμπο.
Ο κάμπος των Κάτω Σουδενών ήταν ο σιτοβολώνας του Ζαγορίου. Στα «ανήλια», απέναντι από την Ανέμη, βρίσκουμε τη μεγαλύτερη στο βαλκανικό χώρο, συγκέντρωση αλωνιών και πέτρινων καλυβιών, κατασκευασμένα με την τεχνική της ξερολιθιάς, που αγγίζουν τον αριθμό 46. Και αυτά, ως ίχνη μιας άλλης εποχής μας θυμίζουν στιγμές της αγροτικής ζωής της ζαγορίσιας κοινωνίας.
Στο χωριό λειτουργούν δύο ξενώνες, και το καφενείο της Βαγγελιώς και του Πάνου, που είναι στέκι όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους του Ζαγοριού αλλά και για τους πιο «ανήσυχους» Γιαννιώτες και ταξιδιώτες.
Τα Κάτω Σουδενά, φημίζονται για τις καλές τους πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε όλη τη διάρκεια του έτους και για τη κινηματογραφόφιλη διάθεση τους.

Κάτω Πεδινά, Ζαγοροχώρια